Landscape / MU Színház

Landscape
Médiaáldozat

Video perfomance

Koncepció: Juhász András
Szereplõk: Budai Enikõ, Diák István, Diák Attila, Salti András, Sáros Miklós, Juhász Márton, Juristovszky Tamara, Juhász András
Zene: Jávorka Ádám brácsa, Varga Zsolt szaxofon, Sõrés Zsolt
Díszlet/látvány: Diák István, Juhász András, Juhász Bandi
Kamera design/jelmez: Juristovszky Tamara
Videó: Juhász András, Péter Boldizsár
Urbaniser: Bernáth Zsiga, Gábor Marci
Technika: Juhász Bandi, Till András
Videó technika: High Media Kft., MKX Kft., Urbaniser, Populart Studio

 

A Landscape egy kísérlet, melynek középpontjában az ember áll. Az ember áldozata, az ember szégyene, az ember dicsõsége, az ember félelme, az ember fénye. Kitartás és ellenállás, a test fizikai és szakrális áldozatisága áll kontrasztban a szellemi, köznapi kultúra könnyed, súlytalan valóságával. Videóra rögzített belvárosi szenvedéstörténet.

„Krisztus-történet itt és most, a 21. század értelmiség által látványosan elítélt, mégis mindannyiunk által (ki)használt médiumainak bevonásával. Van abban valami felemelõ, ahogyan a budapesti Deák téri templom melletti villamosmegállóban imbolygó, több kamerával rögzített képsorokon egyszercsak feltûnik egy keresztet cipelõ ember sziluettje.” (Jászay Tamás)

A performansz a reneszánszhoz, egy kulturális, szakrális eszmerendszerhez, az embercentrikus gondolkodás európai kezdetéhez kötõdik. A színpadon egyházi jelképek média-transzformációi jelennek meg, továbbá az a jelenség, ahogy mindennapjainkban az álvalóságot gyártó média és gazdasági hatalom kiszorítja az egyházi és kulturális eszmekör több ezer éves gondolatait.

Juhász András (a Krétakör friss bemutatója, a Pestiesti videómûvésze) a tavalyi Képek Ideje Fesztiválon tartott munkabemutatót ebbõl az elõadásból, ezúttal ennek a kiteljesedett változatát tekinthetjük meg.

 

Koprodukciós partner: MU Színház, Trafó